работещи майки

Знаете ли, че фактът, че сте работеща майка  се отразява на професионалното бъдеще на дъщеря ви или на равновесието в бъдещото семейство на сина ви?  


Като част от информационна инициатива, която се стреми „да промени разговора за равновесието между половете в професионално отношение”, Harvard Business School провели проучване сред над  30 000 възрастни в 24 страни, което отразява влиянието, което работещата майка има върху бъдещето на децата си по отношение на образование, социален статус и др.

Резултатите във всичките 24 страни показват, че дъщерите на работещите майки достигат до по-висока степен на образование, до ръководни позиции в професиите си и по-високи месечни доходи в сравнение с дъщерите на майки, който не работят.

Практически порасналите момичета на работещите майки в САЩ учат в университет с 2 години повече, 36% по-вероятно е да заемат ръководна длъжност в професията си и печелят 23% повече  от  дъщерите на майките, които избират да бъдат само домакини. А момчетата, синове на работещи майки, прекарват повече време грижейки се за семействата си и поемат по-голяма част от задълженията в домакинството в сравнение с тези, чиито майки не са работили по време на детството им.

Изводът на учените от Harvard Business School е, че „чрез примера, който дават на децата си, работещите майки допринасят за намаляване неравенството между половете както на работното място, така и у дома”.

Те не взимали под внимание естеството или интензивността на работа на майките, участвали в проучването, а са се съсредоточили върху това как ролевия модел на жената, която може да се справя едновременно със задълженията у дома и в професията, се е отразил на развитието на децата им.

Според  тях: “Работещите родители позволяват на децата си да разберат, че има разнообразни роли, в които жените могат да влизат и многобройни роли, които мъжете могат да изпълняват на работното място и вкъщи”. Както показва проучването, родителите, които не робуват на полови стереотипи, имат положително въздействие върху дъщерите и синовете си.

„Дъщерите на работещите майки разбират, че е напълно възможно и абсолютно нормално жената да има собствена професия. Синовете пък осъзнават, че за да се поддържа добър баланс в семейството, всички трябва активно да поемат част от задълженията в домакинството и да си помагат взаимно.” Проучването показва и че повечето от синовете на работещи майки в последствие са по-склонни да се оженят за жени, които също работят.

В семейства, в които и майката и бащата работят, родителите често споделят, че се чувстват виновни спрямо децата си за това, че прекарват толкова много време в професионални задължения. Но изследването показва, че така те помагат не само финансово на семейството си и на себе си в професионално и емоционално отношение, но и че по този начин тесе грижат за по-доброто бъдеще на децата си. Така те им дават добър пример, показвайки им,  че работа и грижата за семейството са еднакво важни както за майката, така и за бащата.

Но в крайна сметка, както всички знаем, всяко семейство определя своите собствени правила и избира кое е най-доброто за него и няма общовалидна истина, която да работи за всички мъже, жени или деца.

СВЪРЖИ СЕ С НАС

В момента екипът ни не е на разположение. Изпратете Вашето запитвание и ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро.

Изпращяне

©2020 Дамски клуб "Бизнес на високи токчета"        Design  Pro-FIT Business Consult Ltd. 

Вход за членове

    

Вашите детайли?

Create Account